Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
gruzińska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
30 dag mielonego mięsa
2 cebule
1 jajko
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ pęczka posiekanego koperku
sól, pieprz, papryka, kminek, cukier
4 duże kwaśne jabłka
8 dużych ziemniaków
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Mięso wymieszać z posiekanymi i podsmażonymi cebulami, jajkiem, czosnkiem, kolendrą i koprem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne (ostrożnie, by nie uszkodzić owoców). Ziemniaki obrać, wydrążyć w nich otwory, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na pół-miękko. Napełnić jabłka i ziemniaki przygotowanym mięsem, ziemniaki posypać kminkiem, a jabłka cukrem (po 1 łyżeczce). Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i wstawić na 30 minut do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia podlewać wodą.