kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Lazania z kurczakiem, cukinią i bakłażanem


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8

Składniki:

500 g makaronu do lazanii
600 g piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy do gyrosa
50 ml oleju
400 g kukurydzy konserwowej
1,2 kg szpinaku mrożonego w liściach
3 cukinie
2 bakłażany
1,5 l mleka
100 g mąki
100 g masła + 20g do wysmarowania naczynia
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
czerwony pieprz do dekoracji
sól i pieprz
400 g tartego żółtego sera

Wykonanie:

Piersi kurczaka zamarynuj w przyprawie do gyrosa z solą, pieprzem i olejem. Ułóż w wysmarowanej masłem brytfance i piecz ok. 20 min w temp. 170º C. Upieczone piersi odstaw, aby wystygły, następnie pokrój w plastry. Umyj brytfankę i posmaruj ją masłem. Umytą cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry, posól, popieprz, odstaw na 20 min. Opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 min. Dolej zimne mleko. Zagotuj energicznie mieszając (sos nie może być za gęsty). Do gotującego się sosu dodaj odciśnięty szpinak, drobno posiekany czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie brytfanki ułóż makaron, następnie sos, plastry kurczaka, bakłażana, cukinii i kukurydzę. Ułóż tak 3 warstwy, każdą można posypać serem. Zapiecz w temp. 170º C przez ok. 35 min. Upieczoną lazanię odstaw, aby stężała.

 


Źródło: termisil

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»