Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 średniej wielkości melon (dowolny rodzaj),
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
2 łyżki stołowe płatków migdałowych,
2 łyżeczki cukru brązowego,
3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Melona należy obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki kroimy w spore cząstki, a następnie na cienkie plasterki i odstawić na parę minut, aż puści sok, który odlewamy do oddzielnego naczynia. Imbir, cukier i jogurt mieszamy z sokiem melona i polewamy nim kawałki sałatki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, które można wcześniej lekko podprażyć na patelni, aż się zarumienią.