Nawet jeśli nie uważamy rośliny korzennej za materiał na napój bogów, zbawienne działanie, jakie imbir wykazuje przy dolegliwościach męczących kobiety w ciąży, kwalifikuje go do pretendowania do miana składnika roku, a przynajmniej dziewięciu miesięcy!
Rodzaj potrawy: napój zimny Rodzaj kuchni:europejska Stopień trudności: łatwe Koszt: średni Czas: 15 (nie liczac studzenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4
Składniki:
korzeń imbiru
sok z pomarańczy
miód
Wykonanie:
Świeży korzeń imbiru należy umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Następnie, w małym rondelku, zagotować ½ litra wody, a gdy osiągnie temperaturę wrzenia wrzucamy imbir i gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez około 8 do 10 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko, a gdy ostygnie, dodajemy sok ze świeżej pomarańczy i miód – do smaku.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »