Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 indycze udka bez skóry,
3 średnie cebule,
1 por, pół średniej wielkości korzenia imbiru,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
4 ząbki czosnku,
300 ml czerwonego wina,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 szczypty cynamonu, sól i pieprz do smaku,
150 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
Wykonanie:
Umyte i doprawione pieprzem oraz solą udka podsmażamy na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu na oliwie. Z drobno posiekanej cebuli, startego imbiru, przecieru pomidorowego, cynamonu, odrobiny pieprzu, rozdrobnionego czosnku i wina przygotowujemy sos, a następnie polewamy nim smażące się udka. Dusimy mięso z sosem przez około 30 minut na wolnym ogniu. Tuż przed podaniem posypujemy danie pokrojonym drobno porem wymieszanym ze śmietaną