Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 35 (nie licząc gotowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
600 g wołowiny
600 g żeberek
300 g kiełbasy
50 g suszonych śliwek
2 łyżki stołowe Przyprawy do Bigosu
Wykonanie:
Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia. Gdyby kapusta była za kwaśna, odlać część płynu i dolać świeżą wodę. Mięso upiec. Do kapusty dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, śliwki, przyprawę i gotować na małym ogniu 2-3 godziny często mieszając.
Następnego dnia odgrzać, podawać z pieczywem.
Dodatkowe informacje: Dodanie kilku łyżek czerwonego, wytrawnego wina uatrakcyjni smak bigosu, czyniąc go bardziej wykwintnym.