Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 35 (nie licząc gotowania) 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	2 kg kiszonej kapusty
600 g wołowiny
600 g żeberek
300 g kiełbasy
50 g suszonych śliwek
2 łyżki stołowe Przyprawy do Bigosu 
Wykonanie: 
Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia. Gdyby kapusta była za kwaśna, odlać część płynu i dolać świeżą wodę. Mięso upiec. Do kapusty dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, śliwki, przyprawę i gotować na małym ogniu 2-3 godziny często mieszając.
Następnego dnia odgrzać, podawać z pieczywem. 
    
 
  Dodatkowe informacje: Dodanie kilku łyżek czerwonego, wytrawnego wina uatrakcyjni smak bigosu, czyniąc go bardziej wykwintnym.