Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
40 dag cielęciny
25 dag pieczarek
1 cebula
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
4 pomidory
sól
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso drobno posiekać, wyrobić z drobno pokrojoną cebulę i śmietaną, posolić. Do głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju, włożyć cielęcinę, skropić olejem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego (200 st. C) i piec około 25 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić oraz posolić. Następnie pieczarki oczyścić, wyciąć trzonki, kapelusze wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, posolić, wymieszać z połową zieleniny. Wyjąć naczynie z cielęciną ułożyć na niej pieczarki, skrapiając pozostałym olejem. Umieścić na tym jedną warstwą pomidory. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 10 min. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.