Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
żydowska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
30 dag ugotowanej fasoli
8 średnich ziemniaków
3 duże cebule
30 dag mielonego mięsa wołowego
25 dag wędzonego boczku
sól, pieprz, czosnek, majeranek, liść laurowy
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Ziemniaki, cebule i boczek kroimy w cienkie plastry. Dużą brytfannę smarujemy dość obficie tłuszczem (dno i ścianki), układamy plastry ziemniaków, na nich warstwę cebuli, mięsa, fasoli i boczku. Powtarzamy warstwy aż do wyczerpania składników (na wierzchu powinien być boczek), każdą posypując solą, pieprzem i czosnkiem, a wierzch dodatkowo majerankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Całość podlewamy kilkoma łyżkami wody i wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 2 godziny.