Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 55
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
3 dojrzałe średnie pomidory
6 średnich ziemniaków
2 średnie cukinie
4 łyżki oliwy
200 g żółtego sera
pęczek mieszanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, pietruszka etc.)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć, ziemniaki dokładnie oskrobać, wszystkie warzywa pokroić na plastry. Ułożyć naprzemiennie pionowo w natłuszczonym naczyniu do zapiekania (jak na zdjęciu), skropić oliwą zmieszaną z przyprawami i posiekanymi ziołami.
Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Na 7-10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.