Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z dorsza
Szczypta soli czosnkowej i czerwonej papryki
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki wody
Sos:
50 ml niskotłuszczowej śmietany
50 ml naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
pół średniego posiekanego ogórka
1 mała posiekana cebula
Wykonanie:
1.Nagrzej piekarnik do 170 °C, opłukane pod zimną wodą filety ułóż w naczyniu do pieczenia. Posyp czosnkiem i papryką, skrop sokiem z cytryny oraz wodą. Piecz kilka minut, delikatnie sprawdzając wykałaczką czy ryba nie jest surowa
2.Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu
3.Upieczony filet podawaj polany sosem
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie: 151
białko:24 g
tłuszcz:1 g