Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
Składniki:
- główka luźnej młodej kapusty
- ¾ kg mięsa mielonego
- 1½ cebuli
- 1 torebka ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowanie:
Główkę kapusty obierz z twardych liści, umyj i włóż do gotującej osolonej wody, aby ją sparzyć i lekko podgotować. Następnie wyjmij z wody, odsącz i delikatnie pooddzielaj liście kapusty, tak by ich nie uszkodzić.
Wodę z obgotowanej kapusty zostaw.
Mięso mielone włóż do miseczki, wbij całe jajko, dodaj ugotowany ryż i startą cebulę. Potem dodaj pieprz i sól do smaku i dobrze wymieszaj.
Na rozłożone liście kapusty układaj nieduże uformowane kulki z masy mięsnej, a następnie je zawijaj. Pierwszą warstwę z góry, potem boki i dopiero po całości w kapustę. Układaj w garnku lub naczyniu do zapiekania. Garnek wyłóż wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki, a następnie zalej wodą z gotowanej kapusty. Gotuj na małym ogniu około 40 min, możesz też zapiec w formie w piekarniku.
Gołąbki możesz podawać z sosem pomidorowym lub ze skwarkami.
Sos pomidorowy możesz zrobić z sosu pobranego z gotujących się gołąbków, do tego dodaj koncentrat i odrobinę mąki do zagęszczenia. Jeżeli gołąbki są zapiekane to polej je sosem jeszcze w piekarniku, a jeżeli gotowane, to sos podgrzej w oddzielnym naczyniu i polej dopiero na talerzu.