Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
czeska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego
3 średnie cebule
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka czerwonej papryki
1 butelka jasnego piwa
łyżeczka kminku
1 kromka razowego chleba
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso wieprzowego należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Posypać papryką. Obrać cebule, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso - smażyć około 10 minut. Posypać kminkiem, wlać połowę jasnego piwa. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu około 45 minut.
Jeżeli mięso będzie miękkie dodać pokruszonego chleba razowego i dolać resztę piwa. Gotować jeszcze 15 minut. Na końcu przyprawić pieprzem i solą.