Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
azjatycka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 puszka ananasa
50 dag piersi z kaczki
olej
sól, pieprz
1 opakowanie (50 dag) chińskiej mrożonki warzywnej
szklanka rosołu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz Cayenne
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Ananasy osączyć (sok zachować), pokroić w kostkę. Piersi z kaczki umyć i zdjąć z nich skórę, mięso pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, smażyć na nim mięso przez kilka minut, często mieszając, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ananasa i mieszankę warzywną smażyć kilka minut, po czym podlać rosołem i sokiem ananasowym i dusić jeszcze około 10 minut. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do kaczki, zagotować, przyprawić do smaku pieprzem Cayenne i miodem.