Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
azjatycka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
pęczek cebuli dymki
mały kawałek świeżego imbiru
1 strąk czerwonego chili
15 dag obgotowanych krewetek
20 dag filetów z białej ryby
łyżka oleju
300 ml mleczka kokosowego
600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
10 dag makaronu nitki
świeża kolendra
Wykonanie:
Dymki umyć, posiekać. Chili oczyścić, pokroić w cienkie krążki, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Ryby umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, szybko obsmażyć chili, cebulki i imbir, zalać mleczkiem kokosowym i bulionem, zagotować. Włożyć rybę i krewetki, gotować około 8 minut, doprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać zupę z ugotowanym makaronem, posypaną kolendrą.