Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
węgierska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
750 g wieprzowiny
750 g kiszonej kapusty
czerwona papryka
100 ml śmietany
sól, pieprz, kminek, słodka papryka
1/2 l bulionu z kostki
4 cebule
3 łyżki tłuszczu
łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku, obrać, wyjąć gniazda nasienne. Mięso umyć, osuszyć, razem z paryką pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w plastry. Tłuszcz rozgrzać, przesmażyć połowę papryki i cebule, dodać mięso i słodką paprykę w proszku (ok. 3 łyżek). Dodać bulion i przecier, dusić 30 minut. Kapustę włożyć do rondla, dodać kminek, drugą połowę papryki i śmietanę, podgrzewać 10 minut. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze ok. 30 minut.