Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 12
Składniki:
1500 g karkówki bez kości
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
sok z 1/2 cytryny
50 ml wódki lub śliwowicy
2 kwaśne jabłka (szara reneta, antonówka)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżki oleju
250 ml bulionu wołowego
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć natrzeć zmieszanymi przyprawami. Długim nożem naciąć pośrodku głęboką kieszeń biegnącą wzdłuż mięsa.
Morele przepołowić, razem ze śliwkami zalać 100 ml wrzącej wody, odstawić na 10 minut. Odcedzić, lekko odcisnąć, dodać do obranych i pokrojonych jabłek. Całość zalać alkoholem i sokiem z cytryny. Zostawić na pół godziny. Przygotowanymi owocami napełnić kieszeń w mięsie.
Karkówkę zrumienić na gorącym tłuszczu, podlać 1/3 bulionu i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni (termoobieg 170 stopni). Piec ok 90 minut, podlewając bulionem.
Dodatkowe informacje: Danie to można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.