Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	1 oczyszczony karp 
sól, pieprz
włoszczyzna (bez pora i kapusty)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
100 ml czerwonego wina
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
Wykonanie: 
Karpia umyć, osuszyć, odciąć głowę, resztę pokroić na porcje, lekko posolić. Włoszczyznę umyć. Zagotować litr wody, posolić, do wrzątku włożyć głowę karpia i warzywa, gotować ok. 30 minut. Przygotować zasmażkę: na patelni mocno rozgrzać masło, posypać mąką, krótko zasmażyć. Wywar rybny przecedzić, zagęścić zasmażką, zagotować stale mieszając. Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przygotowac karmel: cukier rozpuścić na suchej patelni, podlać winem, wymieszać. Połączyć z sosem, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Rodzynki umyć, osączyć. Migdały grubo posiekać. Do sosu przełożyć kawałki karpia, rodzynki i migdały, dusić 15 minut na małym ogniu.