Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 oczyszczony karp
sól, pieprz
włoszczyzna (bez pora i kapusty)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
100 ml czerwonego wina
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
Wykonanie:
Karpia umyć, osuszyć, odciąć głowę, resztę pokroić na porcje, lekko posolić. Włoszczyznę umyć. Zagotować litr wody, posolić, do wrzątku włożyć głowę karpia i warzywa, gotować ok. 30 minut. Przygotować zasmażkę: na patelni mocno rozgrzać masło, posypać mąką, krótko zasmażyć. Wywar rybny przecedzić, zagęścić zasmażką, zagotować stale mieszając. Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przygotowac karmel: cukier rozpuścić na suchej patelni, podlać winem, wymieszać. Połączyć z sosem, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Rodzynki umyć, osączyć. Migdały grubo posiekać. Do sosu przełożyć kawałki karpia, rodzynki i migdały, dusić 15 minut na małym ogniu.