Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: trudne
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4-6
	    
  
  Składniki: 
	1 sprawiony karp
włoszczyzna
1 cebula
po 1 łyżce mąki i masła
garść rodzynek
150 dag piernika (bez lukru)
1 łyżka powideł
sól, imbir, liść laurowy, ziele angielskie 
sok z 1 cytryny
szklanka jasnego piwa
Wykonanie: 
Z włoszczyzny i cebuli ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je, a do wywaru włożyć rybę. Dodać wszystkie przyprawy, sok cytrynowy i piwo. Gotować na najmniejszym ogniu (woda ma tylko "mrugać"). Ugotowaną rybę delikatnie wyjąć na półmisek, wywar przecedzić i przestudzić. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do niej wywar, dobrze wymieszać i zagotować. Dodać opłukane rodzynki, pokruszony piernik i powidła, gotować na małym ogniu 10-15 minut. Gorącym sosem polać rybę tuż przed podaniem.