Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
60 dag filetów z karpia (ze skórą)
4 łyżki oleju
sól, pieprz
2 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
1 cebula
1 pełna łyżka mąki
5 łyżek ketchupu
15 dag żółtego sera
Wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć, natrzeć z obu stron solą, oprószyć pieprzem. Usmażyć karpia na mocno rozgrzanym oleju (najpierw skórą do dołu). Marchewki, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dusić razem z pokrojoną cebulą przez kilka minut na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, następnie oprószyć mąką, krótko zasmażyć, podlać 200 ml wody, dodać ketchup, zagotować. Do sosu dodać kawałki karpia, podgrzewać przez kilka minut. Rybę z warzywami przełożyć na półmisek, posypać utartym na tarce żółtym serem.