Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	1 kg karpia
25 dag świeżych lub mrożonych węgierek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3-4 łyzki oliwy
łyżka mąki
po szczypcie mielonego cynamonu, goździków, imbiru
sok z cytryny
cukier, sól
Wykonanie: 
Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, posolić, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie opłukać śliwki (usunąć pestki), zmiksować je z winem i mielonymi przyprawami. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Kawałki karpia obtoczyć w mące, zrumienić z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie, ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem śliwkowym i zapiec.