Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
10 ziemniaków
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
6 jabłek
sól
masło
5 łyżek cukru pudru
cynamon
cukier waniliowy
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, zemleć. Następnie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić w poprzek na połowę. Do zmielonych ziemniaków dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajo. Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto i uformować z niego wałek, podzielić na części. Na małe kawałki ciasta układać pokrojone jabłka, zlepić knedle (nadać im okrągły kształt).
Następnie gotować je w osolonej wrzącej wodzie, odcedzić. Wyłożyć na talerz.
Przed podaniem można polać knedle roztopionym masłem, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.