kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Knedle z jabłkami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

10 ziemniaków
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
6 jabłek
sól
masło
5 łyżek cukru pudru
cynamon
cukier waniliowy

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, zemleć. Następnie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić w poprzek na połowę. Do zmielonych ziemniaków dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajo. Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto i uformować z niego wałek, podzielić na części. Na małe kawałki ciasta układać pokrojone jabłka, zlepić knedle (nadać im okrągły kształt).
Następnie gotować je w osolonej wrzącej wodzie, odcedzić. Wyłożyć na talerz.
Przed podaniem można polać knedle roztopionym masłem, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.

 


Autor: Izu77

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »