Rodzaj potrawy: danie g³ówne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: ³atwe
Koszt: niski
Czas: 120
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-5
Składniki:
Kurczak (oko³o 1kg)
5 z±bków czosnku
2 ³y¿ki oliwy
1 ³y¿ka miodu
1 ³y¿eczka tymianku
4 go¼dziki
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Umytego i osuszonego kurczaka naszpikowaæ czosnkiem (pokrojonym w ma³e kawa³ki), nasmarowaæ p³ynnym miodem i oliw±, posypaæ tymiankiem, sol± i pieprzem. Odstawiæ w ch³odne miejsce na dwie godziny. W g³êbszym garnku rozgrzaæ olej i sma¿yæ ca³ego kurczaka, a¿ stanie siê miêkki.