kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Makaron zapiekany z białą kiełbasą

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

3 szt. kiełbasy białej (uparzonej)
25 dag ugotowanego makaronu "muszelki"
3 ząbki czosnku
3 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
zioła (rozmaryn, szałwia)
sól i pieprz

Sos:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 łyżki parmezanu (startego na tarce)
2 łyżki żółtego sera(startego na tarce)
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażyć przez 1 minutę czosnek i zioła. Dodać uparzoną białą kiełbasę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę lub talarki. Piec przez 10 minut często mieszając. Dodać wino i podgrzewać wszystko przez 3 minuty.
Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać ok. 1 minuty. Po zdjęciu z ognia delikatnie dolewać mleko ciągle mieszając. Postawić ponownie na ogniu i gotować przez 3-4 minuty cały czas mieszając. Dodać starty ser, musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Ugotowany makaron zmieszać z podsmażoną kiełbasą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wyłożyć makaron wymieszany z kiełbasą i polać sosem. Posypać resztą bułki tartej i wiórkami masła. Wszystko zapiekać przez około 15 minut. Pod koniec pieczenia należy włączyć górną grzałkę w piekarniku i przez 3 minuty zrumienić wierzch potrawy.

 


Źródło: Zakłady Mięsne Pamso

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»