Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
125 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
owoce kandyzowane
cytryna
sól
Wykonanie:
Mąkę przesypać do większego naczynia, dodać ubite jajka oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając po trochu mleka.Kiedy ciasto będzie miało gładką masę, dodać szczyptę soli oraz utartą skórkę z cytryny.
Następnie odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki. Śmietanę ubić, a w trakcie tej czynności dodawać cukier. Owoce kandyzowane pokroić na drobne kawałki i w 2/3 wymieszać ze śmietaną. Następnie naleśniki uformować w rożki i przełożyć do niech śmietanowy krem. Udekorować owocami, posypać cukrem.
Smacznego!