Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 6
	    
  
  Składniki: 
	pierś z indyka (ok. 1 kg)
sól, pieprz
200 g suszonych śliwek lub moreli
2 cebule
olej
Wykonanie: 
Mięso umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż, rozłożyć, lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Śliwki lub morele pokroić w paseczki, rozłożyć na mięsie, ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią. Brytfannę dobrze nasmarować olejem, ułożyć mięso, obłożyć je pokrojonymi w plasterki cebulami. Piec około 60 minut, od czasu do czasu podlewać wodą i wytworzonym sosem.