Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki masła
2 jajka
20 oliwek bez pestek
1 cebula
½ czerwonej papryki
1 bułka
2-3 łyżki oleju
100 g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
130 g sera feta
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki Przyprawy do Mięsa Mielonego
1 łyżka Czosnku Granulowanego
1 łyżeczka Tymianku
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy i piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami.