Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kg średnich ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka rozmarynu
szczypta mielonego kminku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, osuszyć i nie obierając pokroić w ćwiartki. Wlożyć do dającego się szczelnie przykryć naczynia, tak żeby zajmowały w nim maksymalnie 2/3 pojemności.
Ziemniaki posypać rzyprawami, polać olejem, zamknąć naczynie i potrząsać nim energicznie, tak żeby wszystko doobrze się wymieszało.
Przełożyć ziemniaki na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut, aż będą miękkie i zrumienione. W międzyczasie 2-3 razy przemieszać.
Dodatkowe informacje: Ziemniaki te idealnie nadają się także jako dodatek do wielu dań głównych.