Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 45 (nie licząc przygotowania grzybów)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka masła lub oleju
1 jajko (niekoniecznie)
sól
Farsz:
kilogram kiszonej kapusty
60 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na noc a potem w tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Przesiać na stolnicę mąkę i sól, dodać do niej jajko i stopiony tłuszcz, potem pomału wlewać wodę, zarabiając elastyczne ciasto. Ostateczna ilość wody zależy od wilgotności mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto zostawić pod ściereczką na godzinę.
Grzyby odcedziś i posiekać drobno lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Odciśniętą kapustę udusić w wywarze z grzybów z dodatkiem masła. Dodać posiekaną i zeszkloną cebulę i dusić do momentu odparowania płynu. Dodać grzyby i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na trzy porcje i, rozwałkować na placki o grubości 2 milimetrów i wykrawać z nich kółka. Na środek każdego z kółek nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi wrzucić do wrządej osolonej wody. Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia, odcedzić.
Pierogi można przygotować kilka dni wcześniej i odgrzewać we wrzątku, podsmażając lub zapiekając w piekarniku.