kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 45 (nie licząc przygotowania grzybów)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka masła lub oleju
1 jajko (niekoniecznie)
sól
Farsz:
kilogram kiszonej kapusty
60 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby namoczyć na noc a potem w tej samej wodzie ugotować do miękkości.

Przesiać na stolnicę mąkę i sól, dodać do niej jajko i stopiony tłuszcz, potem pomału wlewać wodę, zarabiając elastyczne ciasto. Ostateczna ilość wody zależy od wilgotności mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto zostawić pod ściereczką na godzinę.

Grzyby odcedziś i posiekać drobno lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Odciśniętą kapustę udusić w wywarze z grzybów z dodatkiem masła. Dodać posiekaną i zeszkloną cebulę i dusić do momentu odparowania płynu. Dodać grzyby i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na trzy porcje i, rozwałkować na placki o grubości 2 milimetrów i wykrawać z nich kółka. Na środek każdego z kółek nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.

Pierogi wrzucić do wrządej osolonej wody. Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia, odcedzić.

Pierogi można przygotować kilka dni wcześniej i odgrzewać we wrzątku, podsmażając lub zapiekając w piekarniku.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»