Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (szynka, schab)
300 g boczku wędzonego
6 średnich cebul
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
2 łyżki piwa
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Mieso umyć i pokroić w kostki o boku ok 2 cm. Olej zmieszać z piwem, z papryką słodką i ostrą oraz z solą i pieprzem, dokładnie wymieszać z nim mięso, odstawić na conajmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
Boczek i cebulę pokroić w plastry. Na patyczki nadziewać po kolei kawałki mięsa, cebulę i boczek (rozpoczynając i kończąc mięsem).
Opiekać na grillu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg albo grill) przez 20 minut.