Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45 (Do czasu przygotowania należy dodać całą noc marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
60 dag polędwicy wołowej
250 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki posiekanego tymianku
sól, pieprz
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
3 łyżki konfitury żurawinowej
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, natrzeć pieprzem. Czerwone wino wymieszać z tymiankiem, włożyć do tego plastry mięsa, przykryć, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Mięso wyjąć, osuszyć, posolić. Mocno rozgrzać na patelni olej z masłem, smażyć na nim plastry polędwicy (z obu stron), zabezpieczyć przed wystygnięciem. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, ciągle mieszając. Podlać marynatą, zagotować, dodać żurawinę, przyprawić. Mięso podawać z sosem żurawinowym i pieczonymi ziemniakami.