Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 35
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 duże pomidory
2 łyżki masła
20 kg pieczonego lub gotowane mięsa z kurczaka
łyżka utartego żółtego sera
4 jajka
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Pomidory należy umyć, ściąć z nich wierzchnią część, a następnie wydrążyć. Przewrócić otworem na dół, aby nieco obciekły. Mięso bardzo drobno posiekać, dodać tarty ser żółty i posiekaną pietruszkę. Wymieszać, posolić do smaku.
Na dno każdego pomidora należy położyć trochę masła, a następnie masę mięsno-serową. Tak przygotowane pomidory ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Do każdego pomidora wbić surowe jajko i położyć kawałeczek masła. Piec około 10 minut do ścięcia jajek.