Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 5
Składniki:
2 szklanki kaszy manny
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3 łyżki masła
natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę mannę należy zalać małą ilością wrzątku, a następnie podgotować na bardzo gęstą masę, wystudzić. Jajka umyć, oddzielić żółtko od białka. Z białek ubić pianę. Masło utrzeć z żółtkiem, a następnie dodać kaszę. Dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą pianą i przesianą mąką.
Z przygotowanej masy formować małe pulpety, otaczać w mące, a następnie ugotować we wrzącej lekko osolonej wodzie.
Pulpety z kaszy manny podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego!