Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (Mięso musi się marynować przez 3 dni)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 10
Składniki:
1,8 szynki wieprzowej
łyżka cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki soli
5 jagód jałowca
2 liście laurowe
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki gorczycy i cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Mięso opłukać, natrzeć solą i cukrem. Wszystkie przyprawy utłuc, wymieszać z cynamonem, natrzeć nimi mięso, ułożyć w naczyniu, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni (raz dziennie obracać). Następnie mięso lekko opłukać, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, skropić resztą oleju, wstawić do piekarnika na 90-100 minut (w trakcie pieczenia skrapiać gorącą wodą). Upieczone mięso wyjąć, wywar przecedzić, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/2 szklanki wody. Zagotować, przyprawić, podawać do mięsa.