Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 średnia główka młodej kapusty
100 g wędzonej sloniny lub boczku
1 cebula
pół szklanki smietany,
1 łyżka mąki,
pęczek pokrojonego koperku
pół pęczka zielonej pietruszki
1/2 cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę oppłukać, posiekać, sparzyć wrzatkiem.
Sloninę i cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać kapustę skropić wodą i dusić około 30 minut, aż liście będą miękkie.
Do kapusty wlać smietane wymieszana z maka, wcisnąc sok z cytryny, gotować do zgęstnienia. Doprawić i wymieszać z posiekaną zieleniną.