Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kg żeberek
butelka piwa karmelowego
2 cebule
przyprawa do żeberek z miodem
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje, posypać obficie przyprawą do żeberek z miodem. Następnie mięso zrumienić na gorącym oleju. Pokroić cebulę w talarki i wrzucić na patelnię. Smażyć około 5-10 minut, a następnie wlać piwo karmelowe. Dusić około 30 minut do miękkości.Jeśli sos wyparuje, zanim mięso będzie miękkie, uzupełniamy go piwem.
Żeberka w piwie karmelowy świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami.