Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 duże ziemniaki - po 200 g każdy
4 łyżki gęstej śmietany
8 jaj
pół pęczka szczypiorku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach na półmiękko i nie obierając poprzekrawać wzdłuż na 2 części. Każdą część wydrążyć łyżeczka, zostawiając ścianki ok. 1 cm grubości. Do powstałego zagłębienia wlać pół łyżeczki śmietany, posypać pieprzem i papryką, wbić jajo, posolić.
Ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego w płaskim naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia 5-10 min. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.