Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 120
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
600 g mielonej wieprzowiny (szynka, łopatka)
200 g mielonej chudej wołowiny
1 cebula
3 kromki pieczywa tostowego
1 jajko
100 ml soku pomidorowego
puszka ananasów w plastrach
szczypta białego pieprzu
łyżka soli
łyżka masła w wiórkach
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Pieczywo tostowe okroić ze skórki i pokroić na małe kosteczki. Dodać do mięsa razem z cebulą i dobrze wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem, dodać jajko i wyrabiając stopniowo sok pomidorowy, tak by masa była miękka ale dawała się kształtować (jak na kotlety mielone).
Uformować klops i przenieść do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg 180 stopni) i piec przez 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia położyć na mięsie odsączone plastry ananasa tak, by jeden lekko zachodził na drugi. Rozłożyć na nich wiórki masła i piec do zbrązowienia ananasów.