Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
amerykańska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 5 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 2
	    
  
  Składniki: 
	 - 160 g makaronu (najlepiej linguine) ugotowanegozgodnie z przepisem na opakowaniu
 - 1 listek suszonych, opiekanych glonów (jak do sushi) porwanych na małe kawałki 
 - 200g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie paseczki i doprawionego czarnym pieprzem
 - 300ml śmietany 18%
 - sok z połówki cytryny i trochę startej skórki dla smaku
 - 2 jajka w koszulkach 
 - 2 ząbki czosnku 
 - 1 cebula drobno pokrojona
Wykonanie: 
 1.	Ugotuj jajka w koszulkach, delikatnie osusz na serwetce rozłożonej na talerzu
 2.	Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż aż zmięknie, potem dodaj czosnek i podgrzewaj, aż zacznie pachnieć.
 3.	Zanim cebulka zbrązowieje dodaj ugotowany makaron.
 4.	Dodaj śmietanę i pod przykrywką podgrzewaj około minuty. W tym samym czasie dopraw potrawę (unikaj soli – jest już w łososiu i glonach), głównie czarnym pieprzem, ale użyj też ulubionych przypraw, jeżeli masz na to ochotę. 
5.	Po chwili zdejmij potrawę z ognia. Wrzuć pokrojone kawałki łososia, sok i skórkę z cytryny. Jeżeli chcesz, dodaj suszonej lub świeżej bazylii.