Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 160 g makaronu (najlepiej linguine) ugotowanegozgodnie z przepisem na opakowaniu
- 1 listek suszonych, opiekanych glonów (jak do sushi) porwanych na małe kawałki
- 200g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie paseczki i doprawionego czarnym pieprzem
- 300ml śmietany 18%
- sok z połówki cytryny i trochę startej skórki dla smaku
- 2 jajka w koszulkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula drobno pokrojona
Wykonanie:
1. Ugotuj jajka w koszulkach, delikatnie osusz na serwetce rozłożonej na talerzu
2. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż aż zmięknie, potem dodaj czosnek i podgrzewaj, aż zacznie pachnieć.
3. Zanim cebulka zbrązowieje dodaj ugotowany makaron.
4. Dodaj śmietanę i pod przykrywką podgrzewaj około minuty. W tym samym czasie dopraw potrawę (unikaj soli – jest już w łososiu i glonach), głównie czarnym pieprzem, ale użyj też ulubionych przypraw, jeżeli masz na to ochotę.
5. Po chwili zdejmij potrawę z ognia. Wrzuć pokrojone kawałki łososia, sok i skórkę z cytryny. Jeżeli chcesz, dodaj suszonej lub świeżej bazylii.