Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
filiżanka mąki
0,5 filiżanki cukru pudru
4 łyżki stołowe kakao
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
filiżanka mleka
90 g masła
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Syrop:
brązowy cukier
kakao
Wykonanie:
Syrop: wymieszać cukier i kakao, dolać gorącej wody (powinien być dość gęsty). Następnie przesiać mąkę do miski, dodać kakao, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wlać mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy, wbić jajka i wymieszać wszystko trzepaczką na gładką masę. Przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, polać syropem. Pudding spłynie na dno miseczek i utworzy słodki sos. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.