Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
opakowanie makaronu canelloni
pęczek świeżego szpinaku
1 cukinia
20 dag miąższu dyni
1 cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
tarty parmezan
na sos: po 2 łyżki mąki i masła, 1/2 l mleka
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, cukinię zetrzeć na wiórki. Szpinak oczyścić, opłukać, usunąć łodyżki. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać cukinię i szpinak, przesmażyć. Dodać dynię, dusić mieszając od czasu do czasu, aż dynia zacznie się rozpadać. Dodać posiekany czosnek, jeszcze chwilę poddusić, przyprawić do smaku. Farszem napełniać canelloni, układać w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Mąkę na sos przesmażyć na maśle, dodawać powoli zimne mleko, stale mieszając zagotować. Sosem zalać canelloni, posypać parmezanem, zapiekać ok. 30 minut w temp. 200 stopni.