Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
200 g ryżu,
200 g borowików (lub pieczarek),
1 cebula, 4 ząbki czosnku,
1 szklanka białego wina,
¾ l bulionu warzywnego,
25 g parmezanu,
estragon,
1 łyżka masła,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek, a następnie pokrojone w plastry grzyby i cebulę. Do całości dodać ryż i białe wino, które powinno odparować. Do risotta wlać przygotowany wcześniej bulion i czekać aż jego ilość zostanie wchłonięta przez składniki. Na koniec posypać całość posiekanym estragonem i startym parmezanem (lub ementalerem) i dodać łyżeczkę masła.