Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc rośnięcia ciasta i pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki pszennej 650
* 1 łyżeczka soli
* 7 g suchych drożdży
* 250 ml ciepłego mleka
* 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
* Puszka pomidorów, zmiksowanej
* sól, pieprz, oregano do smaku
* 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
* 500 g dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki
* 300 g pieczarek, pokrojonych i podsmażonych
* 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
* 2 ząbki czosnku, posiekane
* sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
* starty ser żółty (najlepiej mozzarella, ok 400 g)
* 1 łyżka oliwy
* jajko do smarowania
Wykonanie:
Na sos podgrzewać pomidory z oliwą aż ich ilość zredukuje się o 1/2, doprawić, zostawić do przestygnięcia.
Podsmażyć kiełbasę na chrupko, dodać cebulę i czosnek, poddusić razem aż cebula się zezłoci, dodać pieczarki i sos pomidorowy, dusić aż płyn niemal całkowicie odparuje, doprawić, zostawić do ostudzenia.
Na ciasto wymieszać suche składniki (mąkę przesiać), dodać mleko i oliwę, dobrze wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w misce przykrytej folią. Ciasto powinno podwoić objętość (ok 1 - 1,5 h w zależności od temperatury).
Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek (średnica ok 22 cm), jak najmniej podsypując mąką. Na środek wyłożyć nadzienie i zlepić brzegi kształtując duży "pieróg". należy uważać, żeby nadzienie nie dostało się między brzegi ciasta.
Gotowe pizze posmarować roztrzepanym jajkiem (ew. posypać oregano) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok 200 stopni (najlepiej termoobieg, tu raczej nie używamy funkcji pizza). Piec ok 15 minut, do mocnego zrumienienia. Po wyjęciu odstawić na 10 minut przed podaniem.
Dodatkowe informacje: Oczywiście nadzienie każdy może dobierać według własnego uznania, ważne by nie było zbyt wilgotne.