Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
25 dag makaronu canelloni
50 dag marchewki
35 dag pieczarek
50 dag różyczek brokułów
1 duża cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
szczypta gałki muszkatołowej
10 dag startego parmezanu
Wykonanie:
Pieczarki opłukać, osuszyć i posiekać. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na posolony wrzątek, po 2 minutach dodać brokuły i gotować przez 3 minuty. Osączyć, wywar zachować.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, razem z pieczarkami podsmażyć na oliwie, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać wywar z warzyw, wino i mieszając gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Połowę sosu wymieszać z warzywami, nadziać tym farszem canelloni, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, obłożyć resztą warzyw, zalać drugą połową sosu wymieszaną z parmezanem.
Zapiekać 35-40 minut w temp. 180 stopni.