Rodzaj potrawy: napoje gorące
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 10 (nie licząc chłodzenia mleka)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 2
Składniki:
podwójna porcja mielonej kawy do ekspresu ciśnieniowego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
100 ml mleka pełnotłustego
Wykonanie:
Mleko schłodzić do temperatury ok 2-3 stopni (można na 10-15 minut wstawić do zmarażarki, pilnować żeby nie zamarzło).
Ogrzać filiżanki, na dno wsypać po łyżeczce cukru. Spienić mleko w ekspresie, tak by powstała gęsta kremowa piana. Kawę zaparzyć z dodatkiem 3/4 cynamonu. Rozlać do filiżanek, wymieszać, uzupełnić spienionym mlekiem, na wierzchu delikatnie położyć piankę. Posypać pozostałym cynamonem.