Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
3 łyżki mąki
1 jajko
szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia
1 duże jabłko
sok cytrynowy
4 plastry ananasa
1 puszka mandarynek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżkę curry
2 łyżeczki mąki zwykłej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Wykonanie:
Filety podzielić na 4 części, posypać solą i pieprzem, obtaczać w mące a potem w jajku i drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych. Dobrze docisnąć żeby panierka przykegała do mięsa i natychmiast obsmażać na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Obsmażone filety przełożyć do piekarnika i dopiekać przez 15 minut w temperaturze 130 stopni.
Dwie łyżki masła rozpuścić na patelni z cukrem, dodać jabłka, obsmażyć na złoto, dodać ananasy i mandarynki, podgrzać.
150 ml bulionu mocno podgrzać, dodać curry, sos sojowy, zagotować. Dolać 50 ml bulionu rozbełtanego z mąką ziemniaczną i zwykłą, dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem
Piersi kurczaka podawać z owocami, sosem curry i ugotowanym ryżem