Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z dorsza ( każdy o wadze około 200 g),
1 średnia cebula,
100 g pieczarek,
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła,
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki tymianku,
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
listek laurowy,
250 ml białego wytrawnego wina,
4 cienkie plastry surowego wędzonego boczku,
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut.
Przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać połową drobno posiekanej natki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, włożyć listek laurowy.
Obie mąki wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gorącego wina (tak jak na budyń). Mieszać na bardzo małym ogniu aż powstanie gęsty sos.
Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku.
Boczek lekko podsmażyć. Ryby posypać tartą bułką, na wierzch położyć plastry boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
Podawać posypane pozostałą natką, jako dodatek idealne jest białe pieczywo i dobrze schłodzone białe wino.