Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
włoska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 30 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	4 filety z dorsza ( każdy o wadze około 200 g),
1 średnia cebula,
100 g pieczarek,
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła,
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki tymianku,
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
listek laurowy,
250 ml białego wytrawnego wina,
4 cienkie plastry surowego wędzonego boczku,
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie: 
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. 
Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut.
Przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać połową drobno posiekanej natki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, włożyć listek laurowy.
Obie mąki wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gorącego wina (tak jak na budyń). Mieszać na bardzo małym ogniu aż powstanie gęsty sos. 
Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku.
Boczek lekko podsmażyć. Ryby posypać tartą bułką, na wierzch położyć plastry boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut. 
Podawać posypane pozostałą natką, jako dodatek idealne jest białe pieczywo i dobrze schłodzone białe wino.