kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Dorsz zapiekany z boczkiem

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 filety z dorsza ( każdy o wadze około 200 g),
1 średnia cebula,
100 g pieczarek,
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła,
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki tymianku,
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
listek laurowy,
250 ml białego wytrawnego wina,
4 cienkie plastry surowego wędzonego boczku,
3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut.
Przełożyć do żaroodpornej formy.

Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać połową drobno posiekanej natki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, włożyć listek laurowy.

Obie mąki wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gorącego wina (tak jak na budyń). Mieszać na bardzo małym ogniu aż powstanie gęsty sos.

Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku.

Boczek lekko podsmażyć. Ryby posypać tartą bułką, na wierzch położyć plastry boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Podawać posypane pozostałą natką, jako dodatek idealne jest białe pieczywo i dobrze schłodzone białe wino.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »