Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 35
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g filetów z indyka
2 banany
4 bułki hamburgerowe
50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
80 g sałaty
3 plastry pomidora
60 g drobno posiekanej cebuli
1 posiekany pęczek świeżej pietruszki
5 łyżek stołowych bułki tartej
1 lekko ubite jajko
4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Pokrój indyka w cienkie paseczki. Wymieszaj w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformuj 4 okrągłe kotlety.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Umieść na niej kotlety, smaż do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie połóż plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryj patelnię i smaż wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.
Na każdej bułce hamburgerowej rozsmaruj 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki połóż liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułóż usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryj górną warstwą bułki. Podawaj na gorąco.
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie: 600
białko: 33 g
tłuszcz: 24g