kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

KURCZAK NADZIEWANY MOZZARELLĄ W SOSIE ŚMIETANOWO- PIECZARKOWYM

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

Składniki:
4 piersi z kurczaka
300 g pieczarek
300 ml śmietany (im gęstsza tym lepsza)
250 g makaronu penne
25 g masła
1-2 cebule
1 kostka rosołowa
1 żółtko
1 łyżka oleju lub oliwy
4 kulki mozzarelli
3-4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Bazylia do przystrojenia

Wykonanie:

Przygotowanie:
Najpierw umyj kurczaka i podziel go na porcje. Porcje powinny być na tyle duże, aby później zmieścił się farsz z mozzarelli i pieczarek. Natrzyj piersi solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Odstaw na kilkanaście minut, aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Następnie obierz cebulę i czosnek oraz pieczarki. Pokrój wszystko w kosteczkę, na jak najdrobniejsze kawałki, szczególnie czosnek. Kiedy kurczak już nasiąknie przyprawami obsmaż go wstępnie na rozgrzanej oliwie(oleju), tak aby się przyrumienił i by można zrobić kieszeń, do której później włożysz mozzarellę i pieczarki. Po wstępnym podsmażeniu kurczaka, zdejmij go z ognia i połóż na talerzu.
Następnie powinieneś podsmażyć na dużej patelni pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Kiedy składniki będą już gotowe, przełóż niewielką część (do nafaszerowania) na osobny talerzyk.
W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą śmietanę, żółtko, masło, a także rozpuszczoną wcześniej w połowie szklanki gorącej wody, kostkę rosołową. Kiedy wymieszasz dobrze wszystkie składniki, wrzuć je na patelnię do smażących się pieczarek, cebuli i czosnku. Podgrzewaj to jeszcze przez kilka minut, dopóki sos się nie zagęści. W międzyczasie wstaw makaron do gotowania, a także zrób kieszenie w podsmażanych wcześniej piersiach i włóż do nich skrojone plasterki mozzarelli i część farszu, która była zdjęta wcześniej z patelni. Uważaj tylko, aby nie smażyć za długo, bo wtedy mozzarella wypłynie z kurczaka.
Kiedy mięso będzie odpowiednio usmażone, sos śmietanowo-grzybowy gorący, a makaron ugotowany, wyjmij wszystko na talerz i przystrój odrobiną bazylii. Podane danie można posypać parmezanem.

 


Źródło: http://www.bonapetit.pl/blog/?p=171
Autor: Grzesiek

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »