Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
Składniki:
4 piersi z kurczaka
300 g pieczarek
300 ml śmietany (im gęstsza tym lepsza)
250 g makaronu penne
25 g masła
1-2 cebule
1 kostka rosołowa
1 żółtko
1 łyżka oleju lub oliwy
4 kulki mozzarelli
3-4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Bazylia do przystrojenia
Wykonanie:
Przygotowanie:
Najpierw umyj kurczaka i podziel go na porcje. Porcje powinny być na tyle duże, aby później zmieścił się farsz z mozzarelli i pieczarek. Natrzyj piersi solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Odstaw na kilkanaście minut, aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Następnie obierz cebulę i czosnek oraz pieczarki. Pokrój wszystko w kosteczkę, na jak najdrobniejsze kawałki, szczególnie czosnek. Kiedy kurczak już nasiąknie przyprawami obsmaż go wstępnie na rozgrzanej oliwie(oleju), tak aby się przyrumienił i by można zrobić kieszeń, do której później włożysz mozzarellę i pieczarki. Po wstępnym podsmażeniu kurczaka, zdejmij go z ognia i połóż na talerzu.
Następnie powinieneś podsmażyć na dużej patelni pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Kiedy składniki będą już gotowe, przełóż niewielką część (do nafaszerowania) na osobny talerzyk.
W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą śmietanę, żółtko, masło, a także rozpuszczoną wcześniej w połowie szklanki gorącej wody, kostkę rosołową. Kiedy wymieszasz dobrze wszystkie składniki, wrzuć je na patelnię do smażących się pieczarek, cebuli i czosnku. Podgrzewaj to jeszcze przez kilka minut, dopóki sos się nie zagęści. W międzyczasie wstaw makaron do gotowania, a także zrób kieszenie w podsmażanych wcześniej piersiach i włóż do nich skrojone plasterki mozzarelli i część farszu, która była zdjęta wcześniej z patelni. Uważaj tylko, aby nie smażyć za długo, bo wtedy mozzarella wypłynie z kurczaka.
Kiedy mięso będzie odpowiednio usmażone, sos śmietanowo-grzybowy gorący, a makaron ugotowany, wyjmij wszystko na talerz i przystrój odrobiną bazylii. Podane danie można posypać parmezanem.