kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Je¶li nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona g³ówna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Zwi±zki   ¯ycie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce s± dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Lasagne

Klasyczny w³oski smak prosto z pieca. Aromatyczna, smaczna i efektowna, a przy tym niezbyt trudna w przygotowaniu.
 
 

Doda³: admin


Doda³: admin

Rodzaj potrawy: danie g³ówne
Rodzaj kuchni: w³oska
Stopień trudności: ¶rednie
Koszt: ¶redni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

6 du¿ych p³atów Lasagne (najlepiej ¶wie¿ych)
400 g mielonej wo³owiny
2 du¿e cebule
2 z±bki czosnku
1 du¿a puszka pomidorów bez skóry
100 ml soku pomidorowego
1 ³y¿ka zió³ prowansalskich
1 ³y¿eczka bazylii
3 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki m±ki
300 ml mleka
250 g sera mozzarella do zapiekania
ga³ka muszkato³owa
pó³ pêczka natki
olej do sma¿enia
sól, pieprz

Wykonanie:

P³aty makaronu przygotowaæ zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulê obraæ i posiekaæ, czosnek zmia¿d¿yæ i razem z cebul± podsma¿yæ w rondlu na odrobinie oleju. Dodaæ posiekane pomidory wraz z zalew± oraz sok pomidorowy i zio³a. Dusiæ a¿ sos przybierze konsystencjê gêstej ¶mietany. Doprawiæ sol± i pieprzem. Miêso podsma¿yæ i dodaæ do sosu. Dusiæ jeszcze 15 minut, a¿ sos zgêstnieje.

Mas³o roztopiæ i rozetrzeæ z m±k± na g³adk± masê. Dolaæ cienkim strumieniem mleko i ca³y czas energicznie mieszaæ ¿eby nie powsta³y grudni. Doprawiæ sol±, pieprzem i ga³k± muszkato³ow±.

Formê wysmarowaæ t³uszczem, na dno nalaæ bia³êgo sosu, u³o¿yæ pierwsz± warstwê makaronu, przykryæ sosem pomidorowym i bia³ym. Powtarzaæ a¿ do wykoñczenia makaronu. Na górze powinien znale¼æ siê makaron przykryty cienk± warstw± bia³ego sosu. Na wierzchu u³o¿yæ pokrojony w plastry ser

Lasagne przykryæ i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryæ i zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Podawaæ posypane natk± pietruszki.

 



Mo¿esz dodawaæ zdjêcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawaæ komentarze musisz sie zalogowaæ

 


 


 

Babà jest pochodn± ciasta rosn±cego na naturalnych dro¿d¿ach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uwa¿a siê ¿e odmiana ta zosta³a wprowadzona na ¿yczenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który by³ wielkim wielbicielem s³odko¶ci. »