Rodzaj potrawy: danie g³ówne
Rodzaj kuchni:
w³oska
Stopień trudności: ¶rednie
Koszt: ¶redni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
6 du¿ych p³atów Lasagne (najlepiej ¶wie¿ych)
400 g mielonej wo³owiny
2 du¿e cebule
2 z±bki czosnku
1 du¿a puszka pomidorów bez skóry
100 ml soku pomidorowego
1 ³y¿ka zió³ prowansalskich
1 ³y¿eczka bazylii
3 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki m±ki
300 ml mleka
250 g sera mozzarella do zapiekania
ga³ka muszkato³owa
pó³ pêczka natki
olej do sma¿enia
sól, pieprz
Wykonanie:
P³aty makaronu przygotowaæ zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulê obraæ i posiekaæ, czosnek zmia¿d¿yæ i razem z cebul± podsma¿yæ w rondlu na odrobinie oleju. Dodaæ posiekane pomidory wraz z zalew± oraz sok pomidorowy i zio³a. Dusiæ a¿ sos przybierze konsystencjê gêstej ¶mietany. Doprawiæ sol± i pieprzem. Miêso podsma¿yæ i dodaæ do sosu. Dusiæ jeszcze 15 minut, a¿ sos zgêstnieje.
Mas³o roztopiæ i rozetrzeæ z m±k± na g³adk± masê. Dolaæ cienkim strumieniem mleko i ca³y czas energicznie mieszaæ ¿eby nie powsta³y grudni. Doprawiæ sol±, pieprzem i ga³k± muszkato³ow±.
Formê wysmarowaæ t³uszczem, na dno nalaæ bia³êgo sosu, u³o¿yæ pierwsz± warstwê makaronu, przykryæ sosem pomidorowym i bia³ym. Powtarzaæ a¿ do wykoñczenia makaronu. Na górze powinien znale¼æ siê makaron przykryty cienk± warstw± bia³ego sosu. Na wierzchu u³o¿yæ pokrojony w plastry ser
Lasagne przykryæ i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryæ i zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Podawaæ posypane natk± pietruszki.