Rodzaj potrawy: przekąska
Rodzaj kuchni:
wszystkie
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Składniki:
Farsz:
• 500g mieszanki orzechów
• 100g sezamu
• 100ml miodu
• 100ml śmietanki 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
• 100g cukru pudru
• 100ml wody
• 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki wody
• 2 żółtka
• szczypta soli
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!